april 30, 2018 - Reacties uitgeschakeld voor Arabisch Taalcafé: een gezellige avond waarbij je altijd wel iets leert

Arabisch Taalcafé: een gezellige avond waarbij je altijd wel iets leert

Met een glaasje koffie in hun hand nemen de taalcoaches plaats aan de tafels. Her en der komen notitieboeken tevoorschijn, de deelnemers zitten. Elise heeft een echt taalboek bij zich: ‘Ik wil graag goed leren schrijven. Ik heb ook een officiële leraar die mij dit boek aanraadde.’

Het is maandagavond, tijd voor het Arabisch Taalcafé, waarbij de rollen zijn omgedraaid: Syriërs die Arabische les geven. Iedereen – of je nu een beginneling of (redelijk) gevorderde bent – is welkom om te leren, óf om les te geven. Niet alleen het niveau, ook de beweegredenen van de deelnemers verschillen.

‘Ik ga voor zes maanden naar Kobani, Noord-Syrië, voor mijn werk. Ik ben psycholoog en werk mee aan een mental project. Dit is mijn tweede keer Arabisch Taalcafé. Ik wil graag wat standaard zinnen over kennismaking leren’, vertelt Hanneke. Naast werk is ook culturele interesse en de taal van je vrienden leren spreken een reden voor deelnemers.

Zohreh is Iraans, spreekt en schrijft Farsi. ‘In Farsi hebben we vier letters meer, maar voor de rest lijkt het wel op elkaar. Ik studeer Genderstudies aan de UU en ben geïnteresseerd in het Midden-Oosten en wil daarom ook Arabisch kunnen. Dit is mijn tweede keer taalcafé en zeker nog niet de laatste.’

Dorst van het enthousiasme

Er wordt serieus geleerd, maar een plaspauze komt er nog net door. Coach Hamzeh kijkt in zijn lege kopje. ‘Door al dat praten ben ik zo dorstig. Ik ben sinds januari coach, ik vind het leuk om iets terug te doen voor de bewoners van Utrecht. Ik vind het leuk dat ik iedere week weer nieuwe gezichten zie.’ Aan de tafel van Hamzeh klinken alle soorten ‘r’en’. De Arabische ‘r’ dat wordt uitgesproken als de Franse ‘r’ van ‘Rinja’ ofwel Guinea.

Host Louis vertelt dat er vaak serieus wordt geleerd en gelachen tegelijk. Er ligt geen druk op dat je moet leren, maar dat is wel het doel van de avond. Dat beaamt Eluna: ‘Het maakt niet uit of je tien fouten maakt en niks leert, maar eigenlijk leer je altijd wel iets. Het probleem is vaak dat je niet alles kunt.’

De avond wordt altijd gezamenlijk afgesloten met een spelletje, wat tot een hoop hilariteit leidt. Vanavond wordt het spel ‘Ik ga op reis en neem mee’ gespeeld, maar dan in het Arabisch. Dus stel je maar voor… Tip: niet op reis gaan en lekker in Utrecht blijven!

Nieuwsgierig naar het Arabisch Taalcafé, maar klinkt koudwatervrees jou bekend in de oren? Door bovenstaand artikeltje over een gezellige avond waarbij je altijd wel iets leert, vast niet meer. Hosts Adel Nabelsi en Louis Biram verzorgen deze avond, kom je ook?

Wanneer: iedere maandagavond
Tijd: 19.00-21.00
Waar: Kanaalstraat 225

 

Door: Esther Koeckhoven

Published by: shayraviv in Geen onderdeel van een categorie

Comments are closed.