november 16, 2020 - Reacties uitgeschakeld voor Het verhaal van Maher

Het verhaal van Maher

Dit werk is ontworpen voor de theaterproductie 'Hoe Ik Talent Voor Het Leven Kreeg' gebaseerd op het boek van Rodaan Al Ghlidi. Dit is het verhaal van Maher.

Het patroon in de achtergrond van mijn tafel is in de Palestijnse ‘Kufiyeh’ stijl. Deze stijl staat symbool voor de Palestijnse identiteit. De vier gebouwen in de hoeken van de tafel representeren de vier verschillende landen waarin ik heb gewoond.

De Ka’aba
Linksboven zie je de Ka’aba, die symbool staat voor mijn geboorteland Saudi-Arabië. Ik ben opgegroeid in Hail, waar ik met mijn ouders, twee broers en zus voor 15 jaar heb gewoond. Ik ben zelf twee keer op bedevaart geweest naar de Ka’aba in Mekka, het religieuze centrum van de Islam. Dit was voor mij, net als voor vele anderen, een levensveranderende ervaring.

De klok van Homs
Vanuit Saudi-Arabië ben ik met mijn familie naar Syrië verhuisd. Mijn tijd in Syrië wordt gesymboliseerd door de oude klokkentoren van Homs, die je linksonder op de tafel kunt zien. In de 15 jaar dat ik hier woonde heb ik mijn vrouw Salam ontmoet en hebben we drie dochters en een zoon gekregen: Noor, Lial, Hebe en Waleed.

De Moda Mall
In de hoek rechtsboven zie je de Moda Mall, gevestigd in het World Trade Center. Dit bijzondere gebouw, met oneindige shoppingmogelijkheden, representeert de stad Manama in Bahrein. Ook hier heb ik 15 jaar
gewoond, met mijn vrouw en kinderen. Ik was hier werkzaam als interieur ontwerper.

De Dom van Utrecht
Tenslotte ben ik in 2018 naar Nederland gekomen. Deze fase van mijn leven wordt gerepresenteerd door de Dom van Utrecht, rechtsonder. Met vrienden uit het AZC en van de organisatie Welkom in Utrecht ben ik twee keer de Dom opgeklommen. Ik ben blij dat ik nu met mijn familie in Nederland woon, waar iedereen zo aardig is.

Jabal al Mahamel
De figuur in het midden is een afbeelding van het bekende Palestijnse schilderij ‘Jabal al Mahamel’, wat in het Nederlands vertaalt naar ‘de drager van ontberingen’. Deze afbeelding symboliseert mijn Palestijnse afkomst. Mijn vader komt uit Palestina en hoewel ik er zelf nooit ben geweest voel ik mij sterk verbonden met de Palestijnse identiteit.

Published by: Communication De Voorkamer in BLOG, MAGAZINE

Comments are closed.