De Voorkamer De Voorkamer
0
De Voorkamer. Where cultures meet 〜 De Voorkamer. Where cultures meet 〜 De Voorkamer. Where cultures meet 〜 De Voorkamer. Where cultures meet 〜 De Voorkamer. Where cultures meet 〜

Elke dinsdagavond vult De Voorkamer zich met mensen die Nederlands willen leren of anderen willen helpen om dit te spreken. Obaida is een van de vaste deelnemers van het taalcafé. ‘Ik kom sinds een jaar bij het taalcafé en ben in die tijd ongeveer 40 keer geweest! Ik spreek nu beter Nederlands dan vroeger door al het oefenen. Ook vind ik het heel gezellig hier!’

Gesprekken voeren staat centraal op de dinsdagavond; het is geen les maar een informele manier van leren. Vanaf 19.30 staat de koffie en thee klaar, en wordt iedereen opgedeeld in groepjes. Om deelnemers handvatten te bieden, wordt er altijd een weekthema bedacht waarover gepraat kan worden. Maar je bent vrij om over eigen onderwerpen te praten. De avond wordt altijd afgesloten met een spel, zoals Ren je rot (is de stelling waar of niet waar), Picitonary (teken het woord en raad) of Wie is het.

Het informele aspect van Nederlands Taalcafé is voor deelnemers heel belangrijk. Rakan vertelt: ‘De eerste keer dat ik naar het Nederlands taalcafé kwam was voor mij ook de eerste keer dat ik met Nederlandse mensen praatte buiten mijn reguliere Nederlandse les. Het was de eerste keer dat ik een normaal gesprek voerde.’

Maar het taalcafé is niet alleen voor nieuwkomers een leuk event, ook de vrijwilligers komen met veel plezier. ‘Wat ik leuk vind is dat ik van tevoren nooit weet hoe de avond eruit zal zien. Of ik bijvoorbeeld met iemand zal praten die bijna beter Nederlands spreekt dan ik, of dat ik juist met een paar mensen zal praten die meer bezig zijn met de basis. Elke keer is het weer anders, die afwisseling vind ik leuk’, aldus Peter.

Vrijwilliger Marion vindt naast het talige aspect en nieuwe mensen ontmoeten deze avond  ook een plek om verrassende verhalen te horen. ‘Ik hoor altijd wel iets wat me verrast, verbaast of laat nadenken. Ik kom altijd met energie terug.’ Zo sprak ze laatst een oudere Syrische man die nog beperkt Nederlands spreekt, ze kregen het over ‘eten’, een geliefd onderwerp voor de man. ‘Met tekeningen en afbeeldingen van Google heeft hij me uitgelegd hoe ik zelf Baba Ganoush maak, wat ik afgelopen weekend gekookt heb. Wat is dat heerlijk!’

Het taalcafé is een hele dynamische groep – naast een aantal vaste deelnemers – doen er ook elke week weer nieuwe mensen mee! Lijkt het je ook leuk om eens langs te komen? Dit kan! Kom vrijblijvend en kijk hoe je het vindt. Wij zetten de koffie vast klaar.

Wat: Nederlands Taalcafé                                                                                                                Wanneer: iedere dinsdagavond 19.30                                                                                              Waar: Kanaalstraat 225

Door: Laura Juurlink