september 3, 2017 - Reacties uitgeschakeld voor Where can one meet newcomers?

Where can one meet newcomers?

An article by the blog Hutspot and Hummus

Hoe kom je in contact met ‘vluchtelingen’?
Dit is een vraag die we vaak horen als we met anderen over de blog praten. Met de activiteiten leren we ook veel mensen kennen die voor werk of studie naar Nederland kwamen. Ook zij komen graag in contact met anderen, en willen meer leren over de cultuur. Als je weet waar te gaan is dit helemaal niet zo ingewikkeld als het kan lijken. Bovendien: het is ontzettend leuk en leerzaam! Daarom zetten we een paar suggesties voor je op een rijtje.

1. Ga eens langs bij De Voorkamer

De meest laagdrempelige optie is waarschijnlijk om eens langs te gaan bij De Voorkamer in Lombok. Dit is en een ontmoetingsplek waar inwoners van Utrecht en ‘nieuwe Nederlanders’ samen komen. De open ruimte in de Kanaalstraat staat of vol met mooie voorwerpen, fotografie en verhalen gemaakt door nieuwe Nederlanders. Er is van alles te doen. Je kunt er eten, ‘dabke’ dansworkshops volgen, samen Nederlandstalige liedjes zingen of op woensdagavond koffie drinken bij ‘Straffe Koffie’ (als je de Syrische koffie proeft snap je waarom dit evenement zo heet). Wij hebben hier veel mensen ontmoet en hebben hier nu twee keer een internationaal diner georganiseerd.

Je kunt het beste de Facebook-pagina in de gaten voor de laatste evenementen (en het volgende international dinner!).

‘Maar ik ken daar helemaal niemand…’

Onze ervaring is dat je ook prima alleen kunt gaan. Zodra je binnen staat beginnen mensen een gesprek. Soms is de eerste stap voor de nieuwe Nederlanders of Utrechters moeilijk, maar zodra je een gesprek aangaat en interesse toont is het al snel gezellig. Mensen uit bijvoorbeeld Syrië of Eritrea zijn ook super geïnteresseerd in onze levens en gebruiken. Bied eens aan om samen te eten, of een volgend evenement van de Voorkamer te bezoeken.

International dinner in de Voorkamer.
International dinner in de Voorkamer.
2. Word taalmaatje of bezoek vrijblijvend een taalcafé

Ondanks alle hobbies, voormalig werk en/of studies is het leren van de Nederlandse taal vaak de eerste prioriteit van mensen die hier komen. En het leren van de taal uit boeken en een begin, maar je leert het pas echt als je veel met mensen praat. Daarom zijn er instanties die Nederlanders en vluchtelingen aan elkaar koppelen. Je spreekt bijvoorbeeld 1 tot 2 uur in de week met iemand af door om Nederlands te spreken en te helpen met huiswerk. En de leukste manier om de taal te leren is natuurlijk door samen leuke dingen te ondernemen: koken, een kop koffie in de stad of naar een concert.

Taal Doet Meer: De VoorleesExpress: Meer gericht op jonge kinderen en gezinnen is er de Voorleesexpress, waarbij je voor een paar maanden wekelijks op bezoek gaat om voor te leren. Dit zijn niet alleen vluchtelingen, maar alle gezinnen die een beetje extra aandacht voor taal kunnen gebruiken.
New Dutch Connections:Via deze organisatie word je maatje, en help je een (ex)-asielzoeker met persoonlijke en professionele ontwikkeling. Bijvoorbeeld door open dagen te bezoeken. Dit kost je ongeveer 3 uur per week, 4 maanden lang.
Taalmaatje bij Humanitas: Humanitas koppelt mensen die Nederlands willen leren aan een ‘taalmaatje’. Voor ongeveer een jaar spreek je zo’n 1,5 -2 uur per week samen af. Dit kan thuis, maar je kunt ook in de bibliotheek zitten. De organisatie biedt scholing en begeleiding.
Taalcafé in de Voorkamer: Een meer vrijblijvende optie: elke dinsdagavond organiseert de Voorkamer een taalcafé. In de ruimte in Lombok komen mensen samen om koffie te drinken en samen Nederlands te praten. Je kunt hier gewoon een keertje langsgaan en vaker komen als je het leuk vindt.
Taalcafé bij SYR: Net als in in de Voorkamer, maar dan op zondagmiddag in het Syrische restaurant. Sowieso een bezoekje waard als je er nog niet geweest bent, het eten is er super!
Konnektid: Dit is een platform waarbij je skills kan delen. Zo kent Filar onze kok Alaa. Filar hielp hem met zijn Nederlands en Alaa hielp haar met Syrisch koken. Op deze manier kan je je eigen tijden en regels afspreken.
samen eten
samen dansen
3. Bezoek exposities, lezingen en evenementen

Er zijn in Utrecht tal van evenementen georganiseerd door vluchtelingen. Als je eenmaal mensen ontmoet zal je zien dat je hier snel in belandt. Je wordt uitgenodigd voor een evenement, ontmoet weer nieuwe mensen en voor je het weet staat de agenda vol leuke opties.

New Neighbours is een Facebookpagina waar veel oproepen en evenementen worden gedeeld.
De Voorkamer en Syr zijn ook voor culturele evenementen een goede manier om op de hoogte te blijven.
Dreaming of Syria organiseert Dabke avonden. Deze dans zou je kunnen zien als een ‘polonaise voor gevorderden’; hand in hand in een slinger de kamer door. Super aanstekelijk en makkelijker dan het lijkt, ideaal om contact te leggen zonder direct lange gesprekken te voeren.
Er zijn nog veel meer initiatieven, maar deze gebruiken wij zelf het meest in Utrecht. Mis je er een? Laat het vooral weten!

Published by: shayraviv in Geen onderdeel van een categorie

Comments are closed.