More selected projects

Africa's Calling: SenegalAfrica's Calling: Senegal

Africa's Calling: Senegal - Vrijdag 13 December

Afrika wordt vaak nog steeds gezien als één land, maar niks is minder waar. Het continent bestaat uit 54 onafhankelijke landen met elk een rijke cultuur, eigen tradities en booming hoofdsteden. Africa’s Calling is een nieuw project van De Voorkamer waarin we per evenement één Afrikaans land leren kennen vanuit een lokaal perspectief door middel van muziek, kunst, eten, verhalen, film en nog veel meer.

Deze eerste editie is Senegal aan de beurt. We leren het land kennen door de expositie van Jolien de Vries en Marieke Luthart, traditionele live muziek (tab), en door de filmscreening ’Teranga’ van Jolien de Vries.

Senegal is het land van de vis. Wil je overheerlijk Senegalees eten proeven? Samen eten we vanuit grote schalen zittend op zelf geweven plastic tapijtjes in een kring, zowel vis als vegetarisch. Eet je mee? Dat kan voor €5. Schrijf je in via deze link.

Dit alles onder het genot van kopje Café Touba en Bissap (sap van gedroogde hibiscusbloemen).

Voel je welkom! Oftewel Teranga!

Over de expositie:

Gedurende het event exposeren Jolien Wallis de Vries en Marieke Luthart de kunst die ze maakte naar aanleiding van hun project in Senegal. In het voorjaar van 2018 verbleven zij drie maanden in Senegal om te ervaren hoe het leven aan de andere kant van de oceaan is. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen hun websites: www.jolienwallis.nl en https://mariekeluthart.nl/.
 

Over film 'Teranga' van Jolien Wallis de Vries:

'Teranga' betekend verwelkoming in het Wolof. Het staat voor de openheid, gastvrijheid die Jolien daar inspireerde en die diep in de Senegalese cultuur geworteld zit. Senegal kent een collectieve cultuur waarin solidariteit voorop staat. Alle interacties en gesprekken die zij met de mensen daar had zijn vastgelegd op beeld en daaruit is deze film ontstaan.

Naar aanleiding van haar bevindingen in Senegal wil zij met deze film de Senegalezen die zij daar sprak een gezicht geven in Nederland, om zo een podium te bieden aan hun dromen. De dromen van mensen om naar het Westen te reizen en van mensen die positief kijken naar Senegal en feedback hebben op de dominerende individualistische Westerse cultuur.

De mensen die aan het woord komen, leerde zij voornamelijk kennen omdat zij werkzaam was bij de expositie 'The African dream', gecureerd door Rosalie van Deursen bij de Biennale Dak’art. (Dakar, 3 mei t/m 2 juni 2018). Het zijn vooral kunstenaars die zei sprak, maar ook de buurman en mensen die zij op het strand ontmoet heeft.

U kunt de trailer zien via deze link of volg de film via Facebook.

Heb je een vraag? Stuur ons e-mail!

Datum: 13 November, 2019
Tijd: 18:00 - 21:00
Locatie: De Voorkamer, Kanaalstraat 225


Blijf op de hoogte via onze Facebook pagina