More selected projects

MigrantourMigrantour

Migrantour Utrecht

Over Migrantour Utrecht

We zijn super enthousiast dat de eerste Migrantours Nederland van start zijn gegaan! Onze 2-uur durende begeleide wandeltours, met als thema 'Lombok Zonder Muren', creëren meer begrip voor migratie en cultureel erfgoed - zonder op een oppervlakkige manier culturele diversiteit te vieren. 

De tour neemt deelnemers mee op een betekenisvolle reis door de Utrechtse wijk Lombok, die mede is samengesteld en begeleid door interculturele Migrantour-begeleiders met een eerste of tweede migratieachtergrond. Samen met onze interculturele begeleiders onderzoeken de deelnemers van de tour wat iemand 'Nederlands' maakt of niet; insluiting en uitsluiting; privilege; erfgoed en erbij horen. Bereid je voor op het delen van verhalen, dialoog, samen leren, en op nieuwe perspectieven terwijl we door de lagen van migratie in en om ons heen reizen.

Aanmelden 

Op dit moment zijn er geen Migrantours gepland. Als je een tour wilt boeken voor een groep van 8 deelnemers of meer, neem dan contact op met fiona@devoorkamer.org.

Wat is Migrantour? 

Migrantour is een initiatief voor verantwoord toerisme om discriminatie van mensen met een migratieachtergrond in heel Europa aan te pakken. De begeleide wandeltochten dienen als educatief instrument voor het bevorderen van mondiale burgerschapswaarden en -competenties bij de deelnemers van de tours en de interculturele begeleiders (gidsen) zelf. 

Het initiatief Migrantour, dat in 2010 in Turijn van start ging, is uitgegroeid tot een netwerk van meer dan 20 stedelijke en landelijke locaties in heel Europa. Tot nu toe hebben netwerkpartners meer dan 600 mensen met een eerste- en tweedegeneratiemigratieachtergrond opgeleid tot interculturele begeleiders (gidsen), meer dan 40 begeleide wandeltochten ontwikkeld en meer dan 30.000 deelnemers bereikt.

Migrantour begeleide wandelingen vermijden bewust om mensen met een migratieachtergrond te exotiseren als louter vertegenwoordigers van de culturen en plaatsen waar zij of hun voorouders vandaan komen. In plaats daarvan benadrukken ze hoe mensen met een migratieachtergrond - net als iedereen - individuen zijn die geïnvesteerd zijn in en gevormd worden door de plaatsen waar ze wonen, liefhebben, werken, contacten leggen en ontspannen.

Praktische informatie

Datum: Elke zaterdag t/m 11 november
Tijd: 10:30 - 12:30 
Startpunt: Molen de Ster, Molenpark 3, ingang via de Floresstraat, 3531 ET Utrecht

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar fiona@devoorkamer.org