More selected projects

MigrantourMigrantour

Migrantour Utrecht

Een unieke reis door de levendige wijk Lombok in Utrecht - en door hart en geest!

Wat we doen

Migrantour gelooft dat het delen van persoonlijke verhalen een waardevol perspectief biedt en betekenisvolle banden schept tussen mensen. Daarom gaan we samen de straat op om plekken te ontdekken aan de hand van verhalen en samen de basis te leggen voor meer sociale inclusie. Onze begeleide wandelingen en workshops creëren een ruimte voor interculturele ontmoetingen vanuit het hart, bevorderen een ruimer begrip van cultureel erfgoed, herschrijven mentale kaarten en verruimen de horizon van onze gedeelde menselijkheid. Dit is hoe we het Afrikaanse spreekwoord 'de voetsporen van mensen die samen liepen worden nooit uitgewist' in praktijk brengen.

Migrantour. Plaatsen veranderen en wij ook. Diversiteit erkennen, verhalen delen, mensen opnemen.

 

Wat wij aanbieden

"Een tot nadenken stemmende reis die je perceptie van Lombok op zijn kop zal zetten."

  • Onze 2-uur durende Migrantentour: Kom in contact met het migratie-erfgoed van de Utrechtse Lombokbuurt tijdens onze begeleide wandeling die mede is samengesteld en wordt geleid door mensen met verschillende migratie-achtergronden.

Niet ver van het centrum is de Utrechtse buurt Lombok beroemd om zijn moskee en de winkels in de Kanaalstraat. Maar er is nog veel meer te ervaren en te leren over Lomboks rijke, dynamische migratie-erfenis, dankzij de mensen die hier wonen en werken die in de jaren zestig als gastarbeiders zijn aangekomen en in de afgelopen decennia asiel hebben aangevraagd.

Ons team van interculturele begeleiders van Migrantour Utrecht maakt gebruik van hun persoonlijke migratie-ervaringen en kennis van Lombok om de deelnemers in de rondleidingen frisse en genuanceerde perspectieven te bieden op Nederlands-zijn en de sociale constructie van nationale identiteit; de rol van scholing in sociale in- en uitsluiting; religieuze expressie en tolerantie in de stad; gentrificatie; leven met ongedocumenteerde status; erkenning van onze koloniale erfenis; en initiatieven ter ondersteuning van verbinding met mensen die anders zijn dan wijzelf. Begeleide wandelingen zijn beschikbaar in het Engels. Vraag ons naar de mogelijkheid van een rondleiding in het Nederlands, Frans, Arabisch, Farsi, Duits of Spaans.
 

  • Workshops en ervaringen: Vul uw begeleide wandeling aan met onze speciaal ontworpen workshops die de impact van de wandeling versterken en tevens dienen als leuke, zinvolle teambuilding ervaringen!

Van creatieve workshops (bijv. linosnede drukken, borduren, collage, etc.) tot kooklessen, educatieve workshops en thematische dialoogsessies (bijv. diversiteit en inclusie, ethiek, etc.) - er is voor elk wat wils bij De Voorkamer! Workshops zijn beschikbaar in het Engels.

 

Onze gratis maandelijkse rondleidingen zijn terug!

We zijn enthousiast om vanaf april 2023 weer van start te gaan met onze gratis rondleidingen! Dankzij de financiële steun van Utrecht 900 Jaar zullen we deze rondleidingen één keer per maand op zaterdag aanbieden voor individuen en stellen die een rondleiding willen met anderen die ze nog niet kennen. Het is de perfecte gelegenheid om in contact te komen met mede-Utrechters en een zinvol gesprek aan te gaan over de waardes en uitdagingen van het leven in diverse gemeenschappen. Blijf op de hoogte voor meer informatie over tourdata en hoe je je kunt aanmelden!

 

Copy of IMG_9739Copy of IMG_9739

 

Hoe je bij ons kunt boeken

"Stap uit je bubbel en verbreed je perspectief."

Verzamel een groep mensen uit uw organisatie, bedrijf of opleiding die u wilt meenemen op een rondleiding - en hé waarom niet twee wrokshops! En dan, neem contact op met onze lokale coördinator op migrantourutrecht@devoorkamer.org om jouw boeking te regelen!

We begrijpen dat het belangrijk is om de unieke behoefte van onze deelnemers tegemoet te komen, dus we onderzoeken graag hoe we de rondleiding en de workshops kunnen aanpassen om een verrijkende en bevredigende ervaring voor alle betrokkenen mogelijk te maken.

Iedereen is welkom! Onze rondleidingen en workshops zijn geschikt voor middelbare scholieren, universiteitsstudenten, bedrijven die geïnteresseerd zijn in diversiteit- en inclusietraining, teambuildingexcursies en bijeenkomsten/conferenties van organisaties, nieuwkomers in Utrecht en Nederland, en binnenlandse en internationale toeristen.

 

Wat tourdeelnemers over ons zeggen

"Het is een tour die je intersectionele bewustzijn uitdaagt en aanscherpt ten goede! Iedereen zou het moeten nemen!"

In onze eerste zes maanden van het geven van rondleidingen en workshops hebben we het voorrecht gehad om tijd door te brengen met meer dan 400 deelnemers, waaronder lokale bewoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheidsinstanties en onderwijsinstellingen. En de feedback is ongelooflijk! 

Deelnemers beschrijven onze rondleidingen als "ontroerend", "inspirerend" en "confronterend" en helpen je diep na te denken over migratie, integratie, inclusie en wat het betekent om mens te zijn in een cultuur die niet noodzakelijkerwijs de cultuur is waarin je geboren bent.

 

Ons verhaal

"Je krijgt heel verschillende dingen te zien, te horen en te bespreken die je in het dagelijks leven als migrant tegenkomt."

Meer dan één op de drie inwoners van Utrecht heeft een ouder die buiten Nederland is geboren, hierdoor is Utrecht verbonden met plaatsen dichtbij en ver weg in de wereld. In de stad wonen veel mensen die in de jaren zestig als 'gastarbeiders' naar het land zijn gekomen en hun nakomelingen; uit de voormalige Nederlandse koloniën; asielzoekers; internationale studenten en 'kenniswerkers'. Bij Migrantour Utrecht is het onze passie om het bewustzijn over het migranten erfgoed van Utrecht te vergroten en de deelnemers van onze rondleidingen te laten nadenken over hoe dit erfgoed verbonden is met hun eigen erfgoed. 

Onze tours en workshops zijn anders dan je gewend bent. Als je met ons meegaat, zul je niet alleen nieuwe informatie opdoen - maar ook interactie, verbinding en dialoog voeren met mensen met verschillende achtergronden. Wij dagen deelnemers uit om de culturele exotificatie achter zich te laten en zich in plaats daarvan te richten op de dynamische kruispunten die onze identiteit beïnvloeden en de rol die ieder van ons speelt bij het vormgeven van de plaatsen die we 'thuis' noemen. 

We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt tijdens onze rondleidingen en workshops. We werken nauw samen met leden van de lokale gemeenschap om ervoor te zorgen dat wat we doen respectvol is en in dienst staat van de diverse gemeenschappen die in Lombok wonen en werken. We begrijpen echter dat we niet iedereen kunnen vertegenwoordigen, en ons aanbod zal altijd een werk in uitvoering zijn. We verwelkomen iedereen die wil bijdragen aan ons project en ons wil helpen ons aanbod nog inclusiever te maken.

Migrantour Utrecht - de eerste Migrantour in Nederland - is mede opgericht door cultureel geograaf en pedagoog Meghann Ormond en sociaal werker en pedagoog Fiona Hawes. Onze Lombok-tour is tot stand gekomen in samenwerking met Abdulaal Hussein, Dana Motlaq, Daniel Okiror, Denzel Diamanti, Jill Ahrens, Negar Rajabi, Norullah Ihsan, Oumar Barry, Paula Bran, Randa Awad, Sasha Jourd'heuil, Siham El Ouazizi, Samah Kareesh en Yetunde Oludare. Van de hierboven genoemde geweldige mensen lopen de namen in vetgedrukt lettertype nu onze tours als Migrantour-gecertificeerde interculturele begeleiders.

Migrantour Utrecht maakt deel uit van het grotere international Migrantour network. Met meer dan 25 locaties in negen Europese landen en meer dan 600 interculturele begeleiders, houdt ons netwerk zich bezig met verantwoord toerisme dat mede gecreëerd en geleid wordt door interculturele begeleiders met een migratieachtergrond, met als doel de deelnemers van de tour in staat te stellen de rol van migratie in de transformatie van de Europese samenlevingen beter te leren begrijpen.

Wij worden gehost door De Voorkamer van Stichting Collective Nouns, een initiatief dat een meer inclusieve samenleving bevordert door nieuwkomers met een migratieachtergrond in contact te brengen met Utrechters die langdurig in en rond Lombok wonen. De Voorkamer stimuleert en faciliteert de ontwikkeling en het tonen van de verschillende passies, interesses, vaardigheden en talenten van de leden van de gemeenschap en biedt hen een platform voor het initiëren en co-creëren van tal van culturele en sociale projecten en evenementen. De Voorkamer stimuleert individuele en collectieve agency en eigenaarschap, en verbindt mensen met elkaar op een persoonlijk niveau, ongeacht hun achtergrond.

Migrantour Utrecht wordt mogelijk gemaakt door financiering van de Gemeente Utrecht en het EU-project Erasmus+ KA2 'Migrantour Sustainable Routes'.

 

Help mee om Migrantour Utrecht bekend te maken!

Likes, volgers, gedeelde berichten en reviews op sociale media helpen ons het Migrantour-project onder de aandacht te brengen:

Praktische informatie

Datum: Op aanvraag
Tijd: Op aanvraag
Startpunt: Molen de Ster, Molenpark 3, ingang via de Floresstraat, 3531 ET Utrecht

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar fiona@devoorkamer.org